
Boliwia Kawa Speciality
Opis
100% Arabica kawa speciality
Kawa polecana do ekspresu ciśnieniowego, kawiarki, French Press, tygielka, do ekspresu przelewowego oraz pod tradycyjne metody parzenia czyli do zalewania w kubku.
W filiżance wyczuwalne nuty karmel, czekolada, kakao.
Każdy kraj produkujący kawę speciality ma swoich pionierów, którzy rozpoczęli produkcję kawy wysokiej jakości. Pod tym względem producenci tej kawy są szczególni bowiem Rodzina Rodriguez włożyła ogrom pracy w to, aby scena kawy speciality w Boliwii cechowała się różnorodnością i przede wszystkim wysoką jakością.
Pedro Rodriguez początkowo w 1986 roku zaczął pozyskiwać kawę od małych producentów natomiast w roku 2015 on i jego rodzina kupili ziemię w regionie Caranavi, aby przedstawić swój koncept praktyk i edukacji co miało służyć przekazywaniu wiedzy i treści na temat zróżnicowanego rolnictwa dla innych plantatorów. Obecnie Rodzina Rodriguez jest właścicielem młynów co pozwala na przetwarzanie i eksportowanie kawy dla pozostałych rolników. Kawa uprawiana na wysokości 1450 m n.p.m. z Alasitas.
Odmiana: Caturra
Obróbka: myta
Punktacja cuppingu: 86+