Etiopia Konga Yirgacheffe

ethiopia-yirgacheffe.jpg
  • nowość
Cena: 45,00 zł 45.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Kawy z regionu Konga Yirgacheffe zazwyczaj uprawiane są na małą skalę i plantacjom kawowca często towarzyszą plantacje innych roślin. 

 
Gleby w obszarze Konga to przede wszystkim gleby o wysokiej zawartości żelaza oraz gleby głębokie. Oba te czynniki mają wpływ na to, w jaki sposób plantacja kawowca się rozwija. Przede wszystkim głębokie gleby pozwalają na wytworzenie się silnego systemu korzennego kawowca, co powoduje lepsze odżywianie się kawowca w minerały oraz składniki odżywcze i na absorbowanie przez kawowiec większych poziomów wilgotności z samej gleby. Bardzo dobrze rozwinięty sytem korzeni kawowca umożliwia roślinie bardzo silny wzrost, natomiast bogata w żelazo gleba wraz z innymi czynnikami sprawia, że roślina odżywia się w sposób prawidłowy co pozwala jej na rozwój i dojrzewanie owoców kawowca co w bardzo pozytywny sposób przekłada się na smak danej kawy. 
 
Kawa uprawiana na wysokości 1950-2100 m n.p.m., procesowana obróbką mytą. 
 
Odmianami tworzącymi kwiatowy aromat, nuty cytrusa i brzoskwini jest odmiana Heirloom.
 
Kawa polecana do metod alternatywnych, French press bądź do tradycyjnej metody zaparzania kawy w kubku, także jako kawa do kawiarki i pod espresso jako baza mleczna. (Prosimy o sprecyzowanie w Sugestiach, pod jaką metodę ma być dana kawa).
 
Odmiana: Heirloom
Quality: Washed
87 + points
 
Kawa w ziarnach 250 g
 
Data palenia: 01/09/2019
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl