Etiopia Konga Yirgacheffe

Etiopia Yirgacheffe Odmiana Local landraces.jpg
  • nowość
Cena: 45,00 zł 45.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Kawy z regionu Yirgacheffe zazwyczaj uprawiane są na małą skalę i plantacjom kawowca często towarzyszą plantacje innych roślin. 

 
Gleby w obszarze Yirgacheffe to przede wszystkim gleby o wysokiej zawartości żelaza oraz gleby głębokie. Oba te czynniki mają wpływ na to, w jaki sposób plantacja kawowca się rozwija. Przede wszystkim głębokie gleby pozwalają na wytworzenie się silnego systemu korzennego kawowca, co powoduje lepsze odżywianie się kawowca w minerały oraz składniki odżywcze i na absorbowanie przez kawowiec większych poziomów wilgotności z samej gleby. Bardzo dobrze rozwinięty sytem korzeni kawowca umożliwia roślinie bardzo silny wzrost, natomiast bogata w żelazo gleba wraz z innymi czynnikami sprawia, że roślina odżywia się w sposób prawidłowy co pozwala jej na rozwój i dojrzewanie owoców kawowca co w bardzo pozytywny sposób przekłada się na smak danej kawy. 
 
Kawa uprawiana na wysokości 1700-2200 m n.p.m., procesowana obróbką mytą. 
 
W smaku jaśmin, nuty herbaciane, malina, ciemna czekolada oraz cytrus.
 
Kawa polecana do French press bądź do tradycyjnej metody zaparzania kawy w kubku, także jako kawa do kawiarki i pod espresso jako baza mleczna. 
 
Odmiana: Local landraces/JARC
Obróbka: Myta
Punktacja cuppingu: 85 +
 
Kawa w ziarnach 250 g
 
Data palenia: 01/07/2020
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl