
Indie Mysore Plantation A 250g
Opis
Mysore, znane także jako Kanataka, jest jednym z głównych regionów kawowych Indii. Obszar ten produkuje ponad połówę całkowitej ilości kawy produkowanej z Indii. Większość plantacji jest kultywowana przez małych producentów, natomiast reszta kawy produkowana jest przez duże koncerny. Kawy z tego rejonu w większości przechodzą obróbkę mytą.
Ziarna tej kawy zostały wyselekcjonowane z kilku plantacji, a za kryterium ich połączenia wybrano wielkość ziarna oraz jakość kawy. Plantacja Mysore A cechuje się delikatną kwasowością ze średnim body oraz czekoladowym charakterem.
Kwiaty kawowca rozpoczynają kwitnąć w marcu i kwietniu na początku głównego sezonu deszczowego. Zbiory zazwyczaj mają miejsce od listopada do lutego i zbierane są ręcznie co wpływa na jakość smaku.
Kawa polecana jako espresso i baza mleczna oraz także do kawiarki, natomiast dla lubiących French press bądź inne metody alternatywne może ona także okazać się ciekawym doznaniem sensorycznym.
Cechy charakterystyczne to łagodna kwasowość, średnie body oraz czekolada.
Odmiana: S.795/ Kent/ Catimor
Obróbka: Myta
Punktacja cuppingu: 81+