
Kenia Docha Estate, Kiambu
Opis
Czym byłby świat kawy bez takich kaw jak orzeźwiające i soczyste kawy kenijskie? Nie wyobrażamy sobie, aby obok kawy kenijskiej przejść obojętnie!
Przedstawiamy Wam gospodarstwo Docha Estate prowadzone przez Jeoffrey Gathogo Karugondo i jego trzej braci, którzy uprawiają i przetwarzają tę kawę o obróbce mytej na swoim gospodarstwie. Uprawa kawowca prowadzona jest na wysokości 1740-1750 m n.p.m. w hrabstwie Kiambu.
Hrabstwo Kiambu ma ciemnoczerwoną glebę wulkaniczną, bogatą w materię organiczną, która stanowi idealne warunki do uprawy kawy, które Jeoffrey wraz z braćmi wykorzystuje najlepiej jak się da. Gospodarstwo braci tj. Docha Estate obsadzone jest mieszanką „tradycyjnych” kawowców SL34 i SL28. Odmiany „SL” były odmianami pierwotnie wydanymi przez Scott Agricultural Laboratories (SAL) w latach 30. i 40. XX wieku. Wkrótce stały się ulubionym drzewem dla wielu hodowców w Kenii ze względu na ich głęboką strukturę korzeni, która pozwala im zmaksymalizować ograniczone zasoby wody i rozwijać się.
W filiżance orzeźwiające nuty cytrusowe, winogrono i porzeczka.
Kawa polecana pod metody alternatywne.
Odmiana: SL28/SL32
Obróbka: myta
Punktacja cuppingu: 88+