
Kolumbia Bucaramanga
Opis
Kawa pochodząca z regionu Bucaramanga położonego w departamencie Santander. Region ten znajduje się w północnej części Kolumbii.
Uprawa kawowca w tym regionie odbywa się na wysokości od 1200 do 1500 m n.p.m. przy czym jedną z charakterystyk tutejszych upraw jest tzw. shae cultivation czyli uprawa pod zacienieniem innych roślin. Sposób takiej uprawy wpływa na wytworzenie się niższych i bardziej stabilnych temperatur, a zarazem zapobiega bezpośredniemu oddziaływaniu promieni słonecznych na kawowce. Warunki tego typu stymulują tworzenie się bardziej złożonej słodyczy wewnątrz owoców kawowca jak i także doprowadzają do równego dojrzewania owoców.
Główne charakterystyki smakowe to słodycz, czekolada, kakao.
Kawa polecana pod espresso i pod bazy mleczne, a także do kawiarki oraz do tradycyjnego parzenia w kubku.
Odmiana: Castillo/Colombia/Caturra
Obróbka: Washed
Punktacja cuppingu: 84+