
Kolumbia Caldas
Opis
Kolumbijska kawa pochodząca z regionu Caldas to połączenie trzech odmian: Castillo, Caturra i Colombia. Kawa pochodzi z upraw na wysokości 1300-1950 m n.p.m. z małych plantacji o powierzchn 9 hektarów. Kawy z tego obszaru znane są z wysokiego aromatu, niskiej kwasowości i wyższego poziomu słodyczy.
Odmiany te zbierane są ręcznie co pozwala na najlepszą selekcję dojrzałych owoców. Ziarna kawowca w tym przypadku poddane były obróbce mytej, a więc aby jak najlepiej pozbyć się z ziaren naturalnie występującego miąższu celem wniesienia do filiżanki czystości smaków i aromatów.
Kawa polecana pod espresso oraz jako baza mleczna, do kawiarki, do French Press oraz do tradycyjnego zaparzania kawy w kubku.
Odmiana: Caturra/Colombia/Castillo
Obróbka: Myta
Punktacja kawowca: 84,5+
Kawa ziarnista 250 g
Data palenia: 06/12/2022