100% Arabica
Kawa pochodząca od stowarzyszenia plantatorów założonego przez José Carranza Barboza w 2003 r., które powstało z chęci opracowania nowego modelu uprawy i eksportu kawy. W 2012 r. „El Palto” (inaczej zwane JUMARP) rozpoczęło ambitny program poprawy jakości wśród swoich członków, co mogli zrealizować dzięki zbieraniu funduszy z premii Fairtrade i Organicznej, ze środków rządowych i wkładu samych członków.
Produkcja kawy w amazońskich Andach w północnym Peru, gdzie działa El Palto, rozpoczęła się w latach 50. XX wieku. Praktyki rolnicze w dużym stopniu polegały na stosowaniu agrochemikaliów przez długi czas. Po wielu dekadach grupa ta postanowiła zmienić stare sposoby i rozpocząć zrównoważoną produkcję kawy w harmonii z rodzimym lasem. Zdali sobie również sprawę, że zjednoczeni będą silniejsi w docieraniu do szerszej grupy odbiorców.
Jej 188 członków produkuje kawy z certyfikatem ekologicznym (Organic) i sprawiedliwego handlu (Fairtrade). Jednym z priorytetów stowarzyszenia w ciągu ostatnich dwóch lat był wzrost wydajności. Aby to osiągnąć, JUMARP inwestuje połowę premii, którą otrzymuje w renowację upraw i przekształcanie w metody rolnictwa ekologicznego. Fundusz na programy edukacyjne i budowę szkół otrzymuje kolejną dużą część premii. Pozostała część trafia do zapłaty stałego personelu stowarzyszenia.
Plantacje uprawiane są w zgodzie ze zwierzętami oraz ptactwem. Kawowiec uprawiany jest na wysokości 1700-2000 m np.m.
W filiżance wyczuwalna słodycz, nuty kwiatowe i orzeźwiający charakter.
Kawa polecana pod kawiarkę i pod espresso, świetna z dodatkiem mleka.
Kawa pochodząca z plantacji o praktykach szczególnie ekologicznych.
Odmiana: Caturra / Typica / Catimor
Obróbka: Myta
Punktacja cuppingu: 84 +