Poznajcie kawę Marii Pacas z Salwadoru
Poznajcie kawę Marii Pacas z Salwadoru

 

Kawa od Marii Pacas z plantacji La Esperanza w Salwadorze to owoc naszej długoletniej współpracy z Jose Lopez z Cafecito Central, dzięki któremu prezentujemy już w naszej ofercie kawy z plantacji Las Brisas od Rodziny Ceron, które tak uwielbiacie!

Postanowiliśmy dalej wykorzystać potencjał tej bezpośredniej współpracy i oto w drodze do nas wprost z Salwadoru jest kolejna świetna kawa. Maria Pacas przygotowała dla nas Pacamarę o obróbce naturalnej:

oraz o obróbce mytej:

Pacamara to hybryda stworzona pod koniec lat pięćdziesiątych w Salwadorze przez Institute for Coffee Research (ISIC), która stworzona została przez skrzyżowanie odmiany Pacas (będącej mutacją odmiany Bourbon z Salwadoru) z odmianą Maragogype dzięki czemu posiada cechy wspólne od obojga rodziców. Pacamara jest stosunkowo niskiego wzrostu, a jej wysoka produktywność jest dziedziczona z odmiany Pacas. Jedną z charakterystycznych cech na jaką z pewnością zwrócicie uwagę otwierając opakowanie kawy o odmianie Pacamara to duże ziarna kawowca, które Pacamara zawdzięcza odmianie Maragogype.

Nad jakością surowca ponad Marię Pacas (na zdjęciu druga od prawej)  na miejscu w Salwadorze zadbał wyżej wspomniany Jose (na zdjęciu drugi od lewej), który dostarcza nam wszystkie ważne informacje co do jakości kawy. Pierwsze informacje co do punktacji cuppingu, czyli oceny jakości surowca oraz jego smaku pod względem wielu atrybutów takich jak m.in.:zapach, aromat, smak, posmak, kwasowość, body oraz balans dały nam świetne rezultaty i nie możemy się już doczekać aż kawa do nas dotrze! 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl