Kolumbia El Bombo kawa speciality
Opis
100% Arabica
El Bombo to popularna nazwa kawy produkowanej przez ASOBOMBO, grupę producentów kawy w Pitalito, w departamencie Huila w Kolumbii. El Bombo to młode stowarzyszenie 80 plantatorów, którzy połączyli marzenie o dostępie do lepszego, bardziej wyrafinowanego rynku, który zapewniłby uczciwe i zrównoważone ceny kawy. Obszar ten jest pełen historii sprzed latynosów i znajduje się bardzo blisko Bordones Fall, spektakularnego wodospadu o długości ponad 400 metrów.
Tym, co czyni tę kawę naprawdę wyjątkową, jest zaangażowanie stowarzyszenia w zrównoważoną, ekologiczną produkcję i silne poczucie wspólnoty. Po dwuletnim procesie grupa dostosowała swoją praktykę rolniczą do spełnienia wszystkich wymogów certyfikacji organicznej. Zostały również certyfikowane przez Rainforest Alliance.
Po zbiorach kawa przechodzi klasyczny proces czyszczenia. Producenci El Bombo mają małe jednostki do rozdrabniania owoców kawowca. W warunkach pogodowych w regionie Arrayanes proces fermentacji trwa około 24 godzin. Kawa czyszczona jest w zbiornikach i suszona jest na podniesionych łóżkach.
W smaku czekolada, otulające body i nuty pomarańczy.
Kawa polecana jako espresso, pod bazy mleczne, do French Press, do kawiarki oraz do tradycyjnego zaparzania w kubku.
Kawa organiczna
Odmiana: Bourbon/Castillo/Caturra/Colombia
Obróbka: myta
Punktacja cuppingu 84+